Гугл: мікророзмітка не впливає на ранжування у пошуку і SEO

Програміст пише код сайту

Данні Салліван, експерт з пошуку в Google, заявив, що структуровані дані необов’язкові для використання на сайті для ефективного SEO. Відтак він стверджує, що мікророзмітка не впливає на рейтинги сайтів у пошуку.

Хоча позиція Гугл була такою завжди, Салліван вирішив нагадати про неї після суперечки довкола твердження, що структуровані дані просто необхідні, щоб займати високу позицію у пошуку Гугл.

blank

Суперечка навколо зв’язку Мікророзмітка – висока позиція в Гугл

Все почалося з того, що блогерка на тему рецептів написала, що отримала від Google рекомендацію, що її рецепти повинні містити структуровані дані щодо кількості калорій. У блогерки склалося враження, що якщо вона не інтегрує структуровані дані про кількість калорій на свій блог і статтю про рецепт, то її статті не будуть відображатися у результатах пошуку.

blank

У відповіді Google зазначається, що додавання кількості калорій – це лише пропозиція, а не вимога. Однак твіт блогерки став вибуховим, а її твердження про обов’язковість використання на сайті структурованих даних чимало фахівців сприйняли за правду.

Відповідь Google щодо мікророзмітки у СЕО

Суперечка СЕО-експертів, викликана твітом блогерки, привернула увагу Google. І тоді пан Салліван озвучив відповідь пошуковика-велетня, намагаючись у такий спосіб згладити непорозуміння. Згодом Салліван опублікував твіт через офіційний обліковий запис Сервісу пошуку Google, щоб детальніше роз’яснити ситуацію.

“Вчора було висловлено занепокоєння щодо начебто необхідності включення у статті про рецепти структурованих даних про калорійність для покращення рейтингу у пошуку Google. Це не так. Більше того, структуровані дані не впливають на ранжування сайту у пошуку.

Гугл пояснив для чого у СЕО мікророзмітка

Власники сайтів можуть використовувати структуровані дані як необов’язковий спосіб покращити привабливість своїх сторінок у пошуку. Однак мікророзмітка не впливає на рейтинг. Використання тегів schema.org  може лише допомогти сторінкам, які вже високо позиціонуються, стати привабливішими у пошуку для потенційних користувачів.

Експерт Гугл з пошуку наполягає, що структуровані дані можуть бути використані для покращення відображення сторінки у пошуку, досягнення привабливішого вигляду в очах користувачів пошуку Гугл. Але, знову ж таки, це – не обов’язковий елемент сайту і SEO.

blank

Салліван визнає, що формулювання повідомлення, надіслане блогерці, мало би бути зрозумілішим. Google обіцяє переглянути зміст повідомлень Search Console, щоб уникнути таких негараздів та непорозумінь у майбутньому.

Наскільки важливі структуровані дані для SEO?

Структуровані дані допомагають роботам Гугл краще зрозуміти вміст вашого сайту. Це важливий сигнал для пошуковиків. Але чи повинні всі сайти використовувати структуровані дані? Чи вартують цього зусилля та інвестиція?

Коротка відповідь – так!

Але перш ніж ми з’ясуємо це питання, давайте розберемо помилкове уявлення: структуровані дані – це лише стратегія SEO.

Річ у тому, що мікророзмітка має значно ширший зміст. Вона впливає загалом на інтернет-маркетинг. Структуровані дані неабияк спрощують роботам пошукових систем завдання зі зчитування та розуміння контенту сайтів.

Бренди сподіваються, що пошукові системи, такі як Google, Alexa та Siri, читають та розуміють їхній вміст ефективно. Але впевненості у цьому немає. Натомість використання мікророзмітки дає їм можливість контролювати те, як роботи індексують інформацію на їхніх сайтах. А також визначити самостійно, який контент і які сигнали надсилати пошуковим системам. Звісно, роботи можуть просканувати сайт і без цих сигналів, але з ними буде швидше і ефективніше – варто погодитись.

Приклади використання мікророзмітки на сайті

Ще кілька років тому мікророзмітка schema.org надавала лише обмежені випадки її використання, але зараз можна знайти семантичні теги та типи структурованих даних на практично про все. Це мікророзмітка на рецепти, оголошення про вакансії, заклади місцевого бізнесу, товари, ресторани, тощо. І нові типи та теги у schema.org додаються щомісяця.

Констатуємо факт: використання структурованих даних зростає. Мікророзмітку застосовує приблизно третина сайтів, які є в індексі Гугл.

Не таємниця, що великі бренди уже випробовували використання мікророзмітки. Завдяки своїм ресурсам вони мали змогу пов’язати її з цінністю для брендового сайту та онлайн-бізнесу, як-от покращення трафіку та генерування конверсій і продажів.

Структуровані дані schema.org не лише надають значні переваги у пошуку, як до прикладу повторне використання інформації для покращення аналітики або локального пошуку, а також покращують оптимізацію сайту до голосового пошуку.

Структуровані дані допомагають роботам Гугл визначити вміст сайту. Завдяки цьому зростає вірогідність, що видача результатів пошуку буде точно відповідати вмісту голосових запитів. До прикладу, велетень електронної комерції Amazon відкрито повідомив, що використовує мікророзмітку для визначення намірів користувачів на рівні місцевого бізнесу.

Вплив мікророзмітки на просування сайту

Нещодавно ми провели тест для одного з наших клієнтів у галузі транспорту і перевезень, щоб перевірити вплив структурованих даних. І ми пересвідчились, що він існує. На головній сторінці ми інтегрували мікророзмітку для компанії з вантажних перевезень.

У результаті відсоток кліків у пошуку на мобільних пристроях зріс. Крім того, зросла кількість кліків і кількість показів у пошуку Гугл. Середня позиція також зросла. А цей показник напряму пов’язаний з успішним поведінковими факторами. Чим краща аналітика, кількість кліків, глибина перегляду та СТР, – тим потужніше працює SEO.

Раніше інтегрування структурованих даних на сайт використовувалося лише для отримання розширеного відображення інформацію про сторінку у пошуку Гугл. Тепер же значення мікророзмітки поширилося на конверсії та аналітику.

Google опублікував прикладів використання мікророзмітки на сайтах деяких великих брендів. І ось що ми дізналися зі звіту.

Програміст пише код сайту

Чому багато брендів не використовують мікророзмітку у СЕО

  • Компанія не має ресурсів, щоб цим займатися.
  • Фахівці у компанії не мають технічних навичок і розуміння коду.
  • Вебмастери сайту компанії не до кінця опанували CMS свого сайту.
  • Керівники компанії не бачать і не розуміють переваг мікророзмітки.
  • Менеджери відстають від часу і застрягли в минулому.

На щастя, на ринку веб-розробок є чимало чудових рішень, які дозволяють реалізувати на сайті мікророзмітку без необхідності писати код чи мати високі технічні навички. Наприклад, для сайтів на Вордпрес є плагін Schema.

Основні переваги використання мікророзмітки у СЕО

Є багато переваг використання мікророзмітки, особливо для онлайн-магазинів. Виділимо найголовніші для вашого сайту.

  • Покращення показника кліків у пошуку – CTR
  • Показ відгуків та оцінки товару в пошуку. Це прекрасний спосіб привернути більше уваги до ваших товарів, особливо якщо у вас позитивні відгуки і 5-зіркова оцінка.
  • Більше конверсій після переходу на сайт з пошуку. Вже на сторінці результатів пошуку Гугл користувачі бачать, що зможуть отримати на вашому сайті. Тому показник відмов падає.
  • Використання структурованих даних допомагає виграти конкуренцію у сегменті голосового пошуку.
  • Збільшення шансів вийти на нульову позицію над всіма результатами природного пошуку. Структуровані дані такої гарантії не дають, але вельми цьому сприяють.

Поради щодо використання мікророзмітки у SEO

На жаль, у SEO так трапляється, що позитивними техніками зловживають. І тут структуровані дані не стали винятком. Їх часто використовують не для того, щоб надати додаткову інформацію користувачам та пошуковим системам,  а для того, щоб скористатися ними як засобом покращити рейтинг сайту. Йдеться про випадки, коли описи у мікророзмітці не відповідають контенту на сайті.

Отже, закарбуйте собі: мікророзмітка повинна бути релевантною та відповідати змісту сторінки. Якщо ви не дотримуєтесь цього правила, Google може кваліфікувати ваші структуровані дані як спам-файли. А це призведе до того, що вони взагалі не відображатимуться у результатах пошуку, поки ви не виправите зловживання.

Також переконайтеся, що оновлюєте структуровані дані. Це відносно новий елемент СЕО. Все постійно змінюється, з’являються нові теги і типи семантичної розмітки. Інші ж отримують доповнення або навпаки виходять з вжитку. Деякі сторінки зі структурованими даними, як-от оголошення про вакансії, повинні мати свій час існування.

У випадку помилок у мікророзмітці (у тому числі після змін правил чи доповнень), у Гугл Серч Консолі ви отримаєте попередження та інформацію, що слід виправити. Тому вам слід, по-перше, використовувати Пошукову консоль Гугл, а по-друге, постійно її моніторити, аби не пропустити важливих змін.

Що для СЕО дасть мікророзмітка?

Не ігноруйте структуровані дані та можливість їх запровадження на вашому сайті. Органічний пошук у Гугл стає дедалі складнішим, конкуренція зростає. Будь-яка додаткова інформація, яку ви можете надати пошуковим системам, неодмінно покращить ваше СЕО.

Ось короткий список, що вам дасть мікророзмітка.

  • Покращить розуміння роботами вашого сайту
  • Надасть користувачам пошуку додаткову інформацію про ваш сайт – телефон, фото товару
  • Покращить видимість ваших сторінок у пошуку Гугл
  • Збільшить кількість кліків у пошуку
  • Покращить відсоток конверсій після переходу з пошуку на сайт

Якщо вам видається надто складно впроваджувати структуровані дані на ваш сайт, скористайтеся послугами СЕО експертів і консультантів. Якщо бажаєте використати наш досвід з оптимізації та просування сайту – пишіть нам через контактну форму на нашому сайті. Радо допоможемо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору