10 завдань для оптимізації сайту під час створення

Веб дизайнер розробляє айдентику

Створення сайту – це вже не розкіш. Тому ще до розробки потрібно визначитися з метою його створення, функціями веб-сайту та цілями, яких він повинен досягати. Це допоможе отримати впорядкований ефективний ресурс.

Серед завдань сайту завжди присутні презентація товарів чи послуг та інформаційна роль. Звісно, щоб ресурс міг надавати відвідувачам інформацію, спершу потрібно, щоб його знайшли… А отже, це передбачає пошукову оптимізацію. Саме на етапі створення сайту потрібно приділити увагу його оптимізації під пошук. Для цього ми підібрали 10 головних завдань.

Вибір доменного імені та хостингу

Домен повинен складатися з 2-3 влучних слів, без незрозумілих позначок і цифр. Він може містити ключове слово, і неодмінно повинен легко запам’ятовуватися. З першого візиту у користувача має скластися відчуття солідного бренду. Слова повинні розділятися дефісом. Слід використовувати вдало підібране розширення. Найстарішою й поважною зоною є .com. Як альтернативу можна вибрати .net. Відносно недавно з’явилися зони .info, для комерційних ресурсів .biz, громадських організацій .org. Є й тематичні розширення .travel, .TV, .systems, .site та інші. Для регіональних сайтів обирайте .lviv.ua у місті Львів чи kiev.ua у Києві.

Стосовно хостингу, обов’язково обирайте платний варіант, адже на безкоштовних можуть розміщати казна-що. А такі ресурси мають високі шанси потрапити під санкції пошуковиків. Крім того, якщо у вас налагоджений бізнес і ви передбачаєте великий трафік на веб-ресурсі, не економте: беріть кращий але дорожчий хостинг.

Розробник сайтів програміст і код

Вибір платформи і технічного рішення для розробки сайту

Для успішної оптимізації та швидкого просування сайту потрібно вдало обрати платформу, CMS. Вона має бути технічно оптимізованою та дружньою до SEO-оптимізації. Обирайте лише перевірені CMS, або створюйте власні з досвідченими розробниками. Тікайте подалі від безкоштовних конструкторів сайтів. З ними SEO ви ніколи не розвинете.

Якщо вас цікавить якісний, але недорогий варіант з можливістю легко редагувати текстовий контент в адмінці – обирайте Вордпрес. Дешевий варіант – готова тема для сайту Вордпрес. Дорожчий, але кращий і більш оптимізований – розробка індивідуального та унікального дизайну, який потім можна інтегрувати у цю безкоштовну платформу. Звісно, якщо бюджет компанії дозволяє, розробляйте власну адмінку на основі ефективного фреймворку (Laravel, Codigniter). Переваги – повна персоналізація, краща швидкодія, посилена безпека (порівняно з сайтом на загальнодоступній платформі).

Для інтернет-магазину обирайте платформу, яка довела свою ефективність – Opencart, Prestashop, Shopify. Залежно від потреб вашої онлайн-крамниці, вам може підійти одне з цих трьох рішень. Звісно, для недорогого створення інтернет-крамнички з кількома десятками товарів можна використати той же Вордпрес з плагіном Вукомерс. У будь-якому випадку, на будь-якій платформі, не використовуйте безкоштовні та неперевірені плагіни чи модулі від невідомих розробників. Завжди створюйте складні паролі й не повідомляйте нікому доступи до хостинг-акаунта та FTP.  Це – базові вимоги безпеки вашого інтернет-проекту.

Розробник Вордпрес і макет сайту

Оптимізована структура сайту

Якісна структура сайту надає можливість ефективно налаштовуватися під пошукові запити й раціонального створювати нові посадкові сторінки. Отже, домогтися гарної видимості й трафіку з пошуку для такого сайту буде значно простіше. Ось три причини, чому це так важливо для SEO:

  • Зручність розподілу семантики по посадкових сторінках, їх оптимізації для пошуку та для користувачів.
  • Висока ефективність індексації сайту пошуковими системами – всі важливі сторінки потрапляють в індекс.
  • Зразковий досвід користувача і хороші поведінкові фактори для SEO зараз важливіші, ніж будь-коли раніше.

Це міцний фундамент, на якому можна збудувати впевнений старт для подальшого просування сайту та бренду у майбутньому.

UX дизайн 

UX дизайн вкрай важливий і безпосередньо впливає на рейтинг сайту у пошукових системах та SEO. Користувач повинен інтуїтивно визначити власні кроки, щоб отримати максимально повну інформацію. Відвідувачам повинен отримувати задоволення від навігації та відвідування вашого сайту.

Ретельно продумайте шлях користувача – з посадкової сторінки до цілі, зі сторінки товару до корзини, зі сторінки послуг до контактів, зі статей блогу до підписки на новини сайту. Цей шлях повинен бути простим та інтуїтивним. І зауважте, що користувачам потрібно підказувати чіткими вказівками до дій – помітними та зрозумілими кнопками, внутрішніми посиланнями, тощо.

blank

Продумати збалансовану ієрархію сторінок від важливих до менш вагомих: 

Головна –> Категорія -> Рубрика -> Сторінка

Наприклад, для сайту рецептів, є сенс виділити категорії: Перші страви, Другі страви, Десерти, Салати й надалі наповнювати їх найбільш популярними рецептами. Скориставшись безкоштовним ресурсом Google Keyword Planner, можна отримати масу ключових слів стосовно кожної конкретної рубрики. Постійно розширюючи кожен ключовий запит, можна знаходити безліч пов’язаних ключових слів. Наприклад: вареники -> з сиром, капустою, картоплею, грибами, пісні вареники, тощо.

Чіткий поділ посадкових, коли одна сторінка оптимізована під одну конкретну групу ключів, дозволяє максимально охопити запити, завоюати нішу й забезпечити високу релевантність цільових сторінок.

Семантичне ядро, підбір семантики

Семантичне ядро – це повний перелік пошукових запитів, які максимально характеризують певний вид діяльності, тематику сайту або послуги. За допомоги СЯ можна чітко зрозуміти особливості пошукового запиту, і вже на його основі розробляти логічну структуру. На основі семантики нескладно зрозуміти, які маркери слід використовувати для групування ключових слів у семантичне поле. 

Вміло підібране семантичне ядро дасть вам цінні вказівки щодо створення текстового контенту на найголовніших сторінках. Ви також зможете збудувати на його основі стратегію контенту для спеціалізованого блогу та корпоративної комунікації.

Переконливий та цікавий контент

Навіть, якщо сайт – молодий, завдяки якісному представленню послуг чи товарів, він отримає якісний цільовий трафік. Планування контенту полягає у тому, що на момент запуску потрібно мати певний запас текстів для розміщення, й надалі постійно оновлювати контент. Пошуковики одразу відвідають ваш сайт, проіндексують сторінки та покажуть їх людям, які саме цей контент шукають.

Якщо вам вдасться заявити про себе фаховими статтями, ви зможете залучити великий трафік з перших днів. Рекомендуємо знайти авторитетні сайти з аналогічною тематикою й розміщувати у них гостьові статті, отримуючи посилання на власний сайт. Це підвищить авторитет вашого ресурсу, а разом з ним – позиції ваших сторінок та ранжування за цільовими запитами у пошуку.

Розробник сайтів і макету сайту

Вивчення ніші

Доцільно проаналізувати контент конкурентів. Скористайтеся одним із спеціалізованих сервісів – Semrush, Ahref, Buzzsumo. Наприклад, на сайті запчастин одна з популярних тем «Як розібрати болгарку самостійно». А ви зможете дізнатися, який контент є найбільш цікавим для вашої ніші, якими статтями відвідувачі діляться у соцмережах, і визначити, про що саме варто писати.

SEO оптимізація під пошук

Якість заповнення мета-тегів, використання ключової фрази у Title, зміст та унікальність заголовків h1-h6. Всі ці фактори пошукової оптимізації напряму впливають на релевантність сторінки пошуковому запиту, її привабливість для пошукової видачі.  

Оптимізуйте мета-теги під вимоги пошукових систем та з використанням найкращих SEO-практик уже на етапі створення сайту. Не чекайте індексації сторінок з неправильними мета-тегами, щоб потім шукати, у чому проблема з ранжуванням сайту. Робіть все правильно та оптимізовано відразу. Особливо важлива внутрішня та пошукова оптимізація Головної сторінки, сторінок послуг, фахових статей блогу.

Внутрішня та пошукова оптимізація – важливий етап розробки сайту. Запускайте ваш ресурс оптимізованим – тоді він сподобається роботам Гугл з першого погляду.

SEO для пошуку на клавіатурі

Оптимізуйте адреси сторінок: ЧПУ або SEO-URL

Адреса сторінки – це її перший технічний ідентифікатор. За нею пошукові системи можуть отримати перше уявлення, що вона презентує. Саме тому URL-адреси потрібно оптимізувати під вимоги пошуковиків. Декілька правил щодо структури URL:

  • Правильна довжина – до 77 символів. У сторінок з коротким та семантичним URL більше шансів ранжуватись високо у результатах пошуку.
  • Не використовуйте спеціальних знаків на кшталт _ ^ & # ? %.
  • Безпечний протокол https замість http забезпечує необхідну конфіденційність сайту й користувачів.
  • Перші слова в URL після назви домену – найважливіші, це можуть бути ключові слова. Звісно, вони повинні бути у гармонії зі змістом самої сторінки.

Технічна оптимізація сайту

Головне питання – висока швидкість завантаження сайту, оптимізація під мобільні пристрої. 

Лише швидкі сайти можуть високо ранжуватись у пошуку. Гугл вважає швидкість завантаження сторінок важливим фактором для ранжування, оскільки вона напряму впливає на досвід користувача. З кожним оновленням алгоритму пошукового велетня повільні сайти дедалі більше втрачають позиції.

Саме тому, на етапі розробки сайту вам потрібно пересвідчитись, що буде забезпечена його швидкодія. Технічна оптимізація стилів, скриптів, коду – важлива складова розробки сайту. Необхідно застосувати всі найкращі практики із самого початку, оскільки виправляти помилки згодом буде значно важче. Звісно, обирайте  CMS, яка надається до оптимізації під пошук, що описано у завданні 2. Адже неправильно обрана платформа може завести вас у глухий кут.

Смартфон та ілюстрація швидкості сайту

Оптимізація під мобільні пристрої передбачає адаптацію відображення сайту на смартфонах та планшетах. Дизайн повинен бути адаптивним. В оновленому алгоритмі Гугл May 2020 (Травень 2020) сайти, що не адаптуються до ширини екрану на мобільних, отримали ще суворіше пониження у пошуку. Тим паче, що Гугл уже перевів більшість сайтів на мобільну індексацію. Тобто, пошуковик аналізує ваш контент саме на мобільній версії. Отже, вона стає важливішою за декстоп-версію.

Якщо ви зможете правильно спроектувати завдання й структуру майбутнього сайту, це стане міцною і надійною основою, на якій можна буде вибудовувати подальшу стратегію SEO-просування. Якщо вам потрібні фахова SEO-консультація чи оптимізований сайт – звертайтесь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору