Оновлення Google у березні 2024 року та нова політика щодо спаму

5 березня Google оголосив про оновлення своїх основних пошукових алгоритмів і політики щодо спаму. Цей апдейт має на меті значно зменшити в індексі та результатах пошуку кількість контенту, створеного виключно для залучення кліків, і показувати більше контенту, який люди вважають корисним. 

Апдейти Google у березні 2024 року

Наприкінці лютого SEO-фахівці почали помічати масові коливання в результатах пошуку Google. Спостерігалось зникнення сторінок з індексу, інші відчували раптове падіння трафіку. 

Багато хто припускав, що це ранні ознаки можливого оновлення основного алгоритму пошукового ранжування Google. І вони мали рацію. 

Тепер Google випустив своє основне оновлення від березня 2024 року. Анонсовано відразу 2 апдейти: spam update (тривалість 2 тижні) та core update (тривалість 1 місяць). 

Які ключові моменти оновлення алгоритму Гугл?

Це оновлення знаменує собою еволюцію в тому, як Google визначає корисність контенту. Google більше не використовує для цього один сигнал. Це означає, що коливання в рейтингах, швидше за все, будуть більшими, ніж при звичайному оновленні.  

  1. Google прогнозує, що ці апдейти зменшать кількість неякісного, неоригінального контенту в пошуковій видачі на 40%.
  2. Це оновлення є наймасовішим протягом минулих 10 років. 
  3. Наразі Google чітко не виявляє, як створено контент – людьми або AI. Тож не варто панікувати, що Google автоматично буде карати сайти за AI-контент або навіть вже карає.
  4. Оновлення підкреслює важливість створення контенту, який дійсно допомагає та інформує користувачів, а не зосереджений виключно на отриманні кліків.
  5. Google проти швидких результатів. Не потрібно прокачувати сторінку лінками. Небезпечно займатися паразит-СЕО. Гуглу не потрібен швидкий не експертний контент, створений з рерайтів статей із топ-10.
  6. Апдейт вплине на некорисні сторінки з поганим UX, а також на сторінки, які надають пріоритет пошуковим ботам, а не користувачам. 
  7. Google розпочав карати вебмайстрів за спам. Почалося масове видалення сайтів з індексу з порушення гайдлайну.
  8. Якщо асесор визначив, що сайт створює контент за допомоги AI, ресурс миттєво буде деіндексовано.  
  9. Цим оновленням знижено вплив посилань для визначення релевантності сторінок. 
  10. Ненадійні сайти або такі, що скомпрометували себе, можуть проаналізувати співробітники Google або асесори для вжиття відповідних заходів. Сайти можуть опуститися нижче в списку результатів пошуку або зовсім не показуватися.
  11. Буде знижено пріоритет сторінок, створених спеціально для ранжування за дуже специфічними пошуковими запитами.

Оновлення алгоритму Гугл щодо спаму у березні 2024

Разом з оновленням основного алгоритму, Google також запускає оновлення алгоритму щодо спаму, засноване на нещодавно доданих правилах. Відтепер Google каратиме веб-сайти за:

  • зловживання використанням видалених та відновлених доменів для просування свого сайту;
  • маніпуляції результатами пошуку шляхом створення великої кількості неоригінального контенту;
  • зловживання репутацією сайту для маніпулювання рейтингом. 

На що вплине оновлення?

Google вже почав повністю видаляти як сайти, створені штучним інтелектом, так і сайти з поганим користувацьким досвідом, агресивною рекламою, скопійованим контентом та іншими подібними проблемами. 

Google може знадобитися кілька тижнів, щоб завершити розгортання оновлень для боротьби зі спамом та некорисним контентом. 

Однак сайти, які займаються зловживанням репутацією, не будуть покарані до 5 травня, що дає вам достатньо часу, щоб покращити свій контент. 

Це також може бути натяком на те, що в травні буде випущено ще одне оновлення Гугл для боротьби зі спамом.   

А що ви думаєте про ці апдейти, і які зміни вони принесуть в SERPs? 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору