Як оптимізувати сайт під голосовий пошук?

Голосовий пошук

Зробити у пошуку голосовий запит набагато зручніше й швидше, ніж набирати текст на клавіатурі. Такому пошуку Voice Search віддають перевагу понад 70% людей. Активних користувачів, хто користується ним щодня, майже половина. Більшість компаній-гігантів розробили власних голосових асистентів.

  • Компанія Google – Assistant
  • Apple – Siri
  • Ритейлер Amazon – Alexa
  • Microsoft – Cortana
  • Яндекс – Аліса.

Навіщо потрібна оптимізація сайту під голосові запити

Вже зараз пошуковий робот Google індексує спочатку мобільну версію сайту (mobile-first indexing), визначаючи зручність для користувачів смарт-пристроїв. На основі цих даних здійснюється загальна пошукова видача, а для голосового пошуку мобільна видача пріоритетна. В ході робіт по SEO критично важливо оптимізувати сайт під даний напрямок.

З розвитком голосового пошуку змінюються й призначені для користувача запити, вони стають складніше і довше, ускладнюючи стратегію SEO просування сайту. Відповідь на голосовий запит повинна бути чіткою й точною. Запити поділяють на два основних типи – інформаційний і комерційний. За допомоги голосового пошуку шукають:

  • маршрут
  • кафе, кінотеатри
  • музику, ігри
  • погоду, стан на дорогах
  • курс валют
  • запити “… поруч зі мною”
Голосовий пошук

Більшість компаній зацікавлені у залученні трафіку саме за останнім форматом. Найбільш релевантні відповіді орієнтуються на місцеперебування користувача, рейтинг компанії, мобільну оптимізацію проекту. Сайти, які задовольняють всім критеріям Google, показуються у пошуку першими або промовляються голосовим асистентом вголос. Іншими словами, пошукові системи аналізують весь проект і припускають, чи зможе він розв’язати проблему.

Як зрозуміти, чи варто просувати сайт через голосовий пошук

Розробники сайтів вже прийшли до усвідомленого використання SEO оптимізації, проте голосовий пошук все ще представляє для них проблему. Конкуренція у голосовій видачі зараз невисока, є багато цільового трафіку, що дуже корисно для SEO, але мало хто з власників бізнесу звертає на це увагу.

Проте, голосовий пошук важливий для локального бізнесу і сайтів послуг. Особливостями мобільного контенту є те, що видача орієнтована на поточне місце розташування користувача. Наприклад, якщо треба знайти шиномонтаж поруч, то за запитом: «Окей, Google! Шиномонтаж», будуть показані найближчі точки з адресами та рейтингом.

Голосовий пошук: як очолити SEO тренд

В цілому, оптимізація сайту під голосовий пошук досить проста. Необхідно лише враховувати в алгоритмі ряд моментів.

  1. Ініціюємо переїзд сайту на захищений протокол HTTPS. Це сигнал пошуковим роботам про надійність ресурсу, що поліпшує ранжирування. Для інтернет-магазинів – це нагальна рекомендація для збереження позицій у пошуковій видачі й подальшому зростанні трафіку.
  2. Прискорюємо роботу сайту – важливий фактор потрапляння сайту у ТОП-10, адже 2/3 користувачів залишають сторінку, якщо вона завантажується понад 3 секунди.
  3. Оптимізуємо сайт під мобільні пристрої (UX) – для користувача важлива швидкість завантаження, читабельність і зручність взаємодії з сайтом саме на його власному пристрої. Потрібно зробити сайт зручним і зрозумілим, як і його десктопну версію.
  4. Впроваджуємо мікророзмітку – це дозволяє підвищити клікабельність сайту в пошуку.
  5. Створюємо й оптимізуємо карти компанії у Google Мій бізнес, покращуючи локальне SEO.
  6. Створюємо навколоцільові сторінки й розділи «Питання-відповідь», що дозволяє задовольнити запитання й зайняти апріорі так звану «нульову позицію» у швидких відповідях пошукових систем. Потрібно оптимізувати сайт під запити «як», «скільки», «куди», яких найбільше.
  7. Переробляємо тексти на сторінках для зручності користувачів мобільних і смарт-пристроїв.
    Реалізація всіх робіт з оптимізації сторінок під голосові запити дозволить зайняти перші рядки пошукової видачі й сприятиме зростанню позицій сайту у десктопній видачі.
Голосовий пошук

Ранжування через голосовий пошук доповнить трафік з органіки і реклами

Не варто боятися голосового пошуку. Використовуєте ви SEO, чи здійснюєте контекстну рекламну кампанію – не важливо. Пошукова видача адаптує результати під голосовий пошук, і його стає дедалі більше. Пора оптимізувати ваш сайт, поки це краще не почали робити ваші конкуренти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору