Як правильно оптимізувати і розкрутити інтернет-магазин?

Створення інтернет-магазину – це лише перший крок в електронній комерції на шляху до продажів і прибутку. Звичайному інформаційному порталу досить публікувати цікаві статті, й користувачі будуть його відвідувати. З інтернет-магазином все інакше. Через недопрацьовану навігацію та юзабіліті відвідувач може швидко піти на сайти конкурентів. Розповідаємо, які саме практики SEO оптимізації варто запозичити у великих інтернет-магазинів та успішних ресурсів e-commerce.

Що впливає на бажання купити в інтернет-магазині, що переконує?

Обсяг торгівлі в інтернеті невпинно зростає, і переважно у мережі продають одні й ті ж товари. Звичайний страх покупок в інтернеті вже відійшов у минуле. Сьогодні користувачів більше хвилює сам процес: 

  • умови й терміни доставки;
  • способи оплати, можливість повернення товару;
  • максимальна інформація та реальні відгуки.

Дві третини покупців довіряють ресурсам, на яких вже купляли щось раніше. Отже, намагання мірятися з конкурентами асортиментом безглуздо. Важливішим стає обійти конкурентів кращим функціоналом і юзабіліті – якість сервісу, додаткові опції, умови й зручність здійснення покупок.  

  • Швидкість завантаження сайту – чим довше, тим скоріше користувач покине сайт. 
  • Логічна та зрозуміла навігація – швидкий пошук покращує досвід користувача. 
  • Структура сайту – логічне розташування сторінок на сайті, заликів до дії, щоб у покупця не виникало сумнівів, де шукати товар та як його замовляти. 
blank

Часті помилки юзабіліті на сайті

Чому з деяких інтернет-магазинів хочеться піти якнайшвидше, а на інших ресурсах процес покупки займає кілька хвилин? Справа у зручності користування та легкому шляху до мети – тож починаємо з аудиту юзабіліті сайту. 

  • Рядок пошуку – його відсутність серед основних причин втрати користувачів та, як наслідок, прибутку.
  • Відсутність контактної інформації насторожує й викликає недовіру.
  • Сервісна інформація – умови, терміни та регіони доставки, способи оплати, гарантії повернення мають бути оформлені просто й однозначно. 
  • Опис товару – брак текстового контенту змушує шукати детальнішу інформацію на інших ресурсах, а це завжди загрожує втратою клієнта. Крім того, грамотні тексти містять ключові запити, що допоможуть розкрутити інтернет магазин у мережі.
  • Форма реєстрації – деякі споживачі лінуються її заповнювати або не хочуть подавати свої персональні дані. Необхідно забезпечити можливість оформлення замовлення без реєстрації або з мінімумом даних від клієнта.
  • Немає інформації щодо помилки при оформленні замовлення – клієнт має одразу побачити, що саме заважає йому рухатися далі.
  • Відсутність форми «купити за 1 крок» – інколи покупець точно знає, що йому потрібно. Тож у гонитві за трафіком можна втратити реального клієнта.
  • Застарілий дизайн сайту, неадаптовані сторінки під гаджети, безліч старомодних елементів – усе це недоречно і викликає недовіру клієнта.

Як оформити структуру інтернет-магазину

Різноманітні фільтри полегшують завдання для покупця знайти потрібний продукт за конкретними параметрами. Утім, надто детальне меню, яке буде зручним та інформативним для споживача, з точки зопу SEO зведе нанівець оптимізацію. Адже таке меню згенерує тисячі сторінок з “бідним” контентом, і тоді Google розглядатиме ресурс як сайт з великою кількістю неякісних сторінок. Найкращий спосіб – обрати чітку ієрархію сайту, сфокусувати зусилля з розкрутки сайту на топових категоріях, і не індексувати сторінок сформованих фільтрами та сортуванням. Структура інтернет-магазину повинна бути чітка: головна сторінка → каталог → сторінка товару. При цьому з головної сторінки повинен бути доступ до каталогу товарів у різних категоріях.

Створення структури і макетів сайту

Як покращити досвід користувача в інтернет-крамниці

Опинившись на сторінці інтернет-магазину, користувач має чітко усвідомлювати, що відбувається на кожному етапі. Замість невиразного «далі», краще ненав’язливо підказувати «оформити замовлення», «продовжити покупки», «перейти до оплати». Обов’язково надіслати смс про прийняття замовлення до обробки. Допомагайте покупцям знайти додатковий товар, розміщуючи «з цим також купують».

Існує цікаве правило F – науково доведено, що користувачі переглядають сторінки сайту за траєкторією, що нагадує англійську F: зверху по горизонталі, зліва по вертикалі й всередині. Варто скористатися цим і розміщувати найголовнішу інформацію саме у такій конфігурації.

Як оформити хедер – виключно необхідна інформація

Найперші 2-3 секунди ознайомлення з сайтом є вирішальними. Тому не правильно розміщувати безліч зайвих елементів. Найперше, що має бути у хедері – у лівому верхньому куті промовистий логотип, поруч – контактні дані та стисла інформація про унікальну торгову пропозицію або вигідні акції. Далі: кнопки «каталог», «кошик» або «особистий кабінет», «телефони», «пошук». Серед додаткових елементів можна вказати конкурентну інформацію: розширений графік роботи, адресу складу, зворотний дзвінок. Довжелезні фрази, агресивна реклама – однозначно будуть відштовхувати користувача.

SEO-оптимізація інтернет-магазину

Існує безліч класних ідей для оптимізації та розкрутки інтернет-магазину, що реально працюють. 

  • Перехід всіх сторінок сайту з http на https – Google підтверджує, що такі сайти ранжуються вище. 
  • Оптимальний формат та узгодженість тегів – для оптимізації сторінок категорій, а також для карток товарів, з урахуванням слів, що спонукають до покупки: зараз, онлайн, купити.
  • Розміщення оригінального контенту на сторінках категорій з включенням популярних пошукових запитів.
  • Оптимізація описів товарів – лише власні оригінальні описи сприяють продажам, а не копіювання з авторитетних ресурсів.
  • Оптимізація фото товарів для зменшення часу завантаження.
  • Оптимізація описів товарів для розкрутки за низькочастотними запитами.
Інтернет маркетолог і SEO експерт вивчає аналітику сайту

Як розкрутити сторінки товарів в інтернеті?

Можливо, ваша продукція за характеристиками перевершує іменитих конкурентів, але споживач про неї не дізнається, якщо ви не подбаєте про рекламу й просування. Отже, як працює просування товарів в інтернеті:

  • Інформує та знайомить цільову аудиторію з товаром.
  • Створює його привабливість, показує переваги.
  • Формує позитивне ставлення до продукції.
  • Відкриває нове й змінює стереотипи сприйняття товару.
  • Стимулює споживача до покупки.

Лише після забезпечення оптимальної юзабіліті інтернет-магазину та оптимізації сторінок категорій і товарів під популярні пошукові запити у вашій ніші можна переходити до платної розкрутки сайту. Залежно від профілю вашого інтернет-магазину, можна обрати контекстну рекламу в Гугл, рекламні оголошення у Фейсбук, Інстаграм та інших соціальних мережах. При цьому платна розкрутка повинна бути дуже чітко таргетована, щоб не тринькати бюджет, а приводити на сайт гарячих клієнтів.

Повсякчас з’являються цікаві й зручні опції, тож корисно взяти за правило періодично переглядати сайти успішних конкурентів, щоб і ваші відвідувачі оцінили можливості комфортного шопінгу. Зважте – понад 70 % онлайн-покупок починаються із загальної назви товару без вказівки конкретного бренду. А це означає, що саме час грамотно заявити про себе. Тому не баріться, почніть з оптимізації сайту, а потім перейдіть до розкрутки вашого інтернет-магазину. Якщо потрібно допомога – звертайтесь!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору