Як вибрати домен для сайту – SEO поради

Якщо Ви новий власник або розробник сайту, то Ви мабуть замислюєтеся над тим, який домен для нього обрати. Передовсім, всім кортить дізнатися як правильно вибрати домен для сайту.

Домен – не просто адреса, а важливий чинник у SEO просуванні

Адже домен – це не просто адреса, яка ідентифікує Ваш веб-ресурс в Інтернеті. Якщо домен коротко і влучно відображає суть сайту, користувач вже за назвою може зрозуміти, чи йому варто клацнути на Ваше посилання у результатах пошуку Гугл. Тому доменне ім’я – важливе для SEO  просування.

Як правильно вибрати домен для сайту

Більшість цей дуже важливий вибір здійснюють, ґрунтуючись на сфері діяльності, на сайтах, що продають доменні імена. Внаслідок такого вибору домену для сайту з’явилося багато схожих адрес. А це може вводити в оману користувачів, які бачать схожі посилання у результатах пошуку Гугл.

Призначення сайту підкаже, який домен обрати

Підібрати доменне ім’я буде простіше, якщо заздалегідь визначитися з призначенням сайту. Якщо створюється персональна сторінка або блог, то відмінно підійде поєднання імені чи прізвища з напрямком діяльності. Слід пам’ятати, що домен має залишатися коротким і легким для запам’ятовування.

Вибір домену для сайту з продажу товарів чи послуг

Якщо ж потрібно зробити вибір домену для сайту компанії, Вам знадобиться інший підхід. В цьому випадку необхідно орієнтуватися на низку правил.

Вкажіть в адресі ресурсу назву товару (послуги), якщо Ваша діяльність орієнтується на вузьку спеціалізацію. Якщо вибрати назву домену за назвою діяльності, то користувачеві буде легко зрозуміти, якої тематики сайт криється за адресою.

Можна підібрати домен за брендовим підходом. Цей спосіб підійде для великих компаній. Особливо для таких, які уже напрацювали хороший імідж офлайн. Їхні власники яких хочуть, щоб їх знаходили саме по бренду, а не по окремих товарах.

Обраний варіант легко запам’ятовуватися для потенційного відвідувача сайту. Важливо, щоб назва гарно звучала, мала елементи впізнаваного брендингу.

Як обрати доменне ім’я, якщо найкращі вже зайняті

Але ж як вигадати назву домену, якщо ті, що Вам подобаються, вже зайняті? Спершу варто перевірити наявність домену в іншій зоні (якщо не в .com, то перевірте в com.ua, vn.ua, io, org, biz, тощо). Можливо, там доменне ім’я виявиться вільним.

Якщо цей варіант не влаштовує і Вам принципово потрібна саме конкретна адреса, завжди є ймовірність купити її на аукціоні. Якщо, звісно, вона стоїть на продажі. Часто доменні імена просто утримуються скупником адрес. Тоді все вирішать торги і договірна ціна за назву сайту.

Варто також подумати про синоніми, метафори, асоціації до Вашої діяльності. Це може наштовхнути Вас на цікаві ідеї. Пошукайте також, які є креативні назви сайтів у Вашій галузі в інших країнах.

Геолокаційна прив’язка в імені домена

Міркуючи про те, як вибрати домен для сайту, не варто забувати про можливу геолокаційну прив’язку Вашого бізнесу. Якщо Ви продаєте автомобілі у Львові, то цілком логічно буде вибрати адресу у відповідній зоні (bestauto.lviv.ua).

Зазвичай доменне ім’я викуповується на один рік. У випадку, якщо Ви ще не впевнені, чи будете займатися цим бізнесом тривалі роки, не варто оплачувати його на триваліший період. Але якщо Ви справді серйозно підійшли до онлайн-бізнесу, плануєте розкрутити Ваш сайт і потрапити в ТОП, то є сенс оплатити домен на кілька років. Якщо Ви плануєте серйозно інвестувати у SEO просування сайту, то варто для цього обрати справді таке доменне ім’я, яке може стати брендовим.

Домени, оплачені на тривалі роки, краще сприймаються пошуковими системами. Роботи теж розуміють, що власник сайту серйозно ставиться до свого бізнесу і готовий вкладати в розкрутку сайту.

Пошукові системи віддають також перевагу коротким і змістовним доменним іменам. Отже, варто уникати занадто довгих імен (з трьох слів і більше). Вони важко сприймаються і користувачам їх важко запам’ятати.

Вирішуючи завдання як вибрати ім’я домену, важко врахувати всі перераховані поради і нюанси. Утім, радимо це зробити, оскільки вибір робиться лише раз, а вплив від нього збережеться на роки.

Вплив домену на SEO просування сайту

Плануючи просувати сайт за конкретними запитам, можна заздалегідь підшукати доменну адресу, яка відразу ж принесе Вам відвідувачів з органічного пошуку. Маємо на увазі назву домену, яка нещодавно звільнилося і має вагому кількість посилань і високий рейтинг.

Для цього доведеться скористатися послугами спеціалізованих сервісів. Або ж вийти на аукціони та інвестувати в це певні кошти. У випадку дуже вдалого вибору, вкладення швидко окупляться.

Якщо купити старий домен для сайту, гарантовано отримаєте ще один бонус – наявність певного віку в адреси. В цей фактор враховують пошукові системи, зокрема Гугл, у формуванні видачі результатів на запити користувачів.

Купівля старого домену є вельми привабливим підходом до вибору домену. Але проаналізуйте всі можливості, перш ніж обрати саме цей варіант назви сайту. Адже окрім домену за сферою діяльності, за брендом чи за назвою, що символізує Вашу компанію, продукцію чи товари, є багато інших підходів. Зокрема, SEO спеціалісти часто радять підібрати домен, до складу якого входить ключовий запит. Це може наблизити Вас до швидкого потрапляння на першу сторінку Гугл.

Якщо Ви шукаєте розробника сайту під SEO, який займеться пошуком доменного імені, то SEO Creative з радістю надасть Вам ці послуги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору