SEO-тенденції 2021 року: що важливо для оптимізації і просування сайтів

розробник сайтів з планшетом

В актуальних трендах SEO-просування доволі складно визначити найважливіші чинники, оскільки для успіху сайту все має працювати лише у комплексі – зручність та дизайн, технічна оптимізація, контент, зовнішнє просування. Тим паче, що після апдейту алгоритму Гугл у грудні 2020 року експерти SEO зрозуміли, що принципи ранжування змінюються, а чергові оновлення можуть відчутно змінити позиції сайтів у видачі результатів пошуку.  Утім, варто виділити декілька факторів, чия вага тепер зростатиме.

SEO тренди 2021 року

Отже, у 2021 році з урахуванням Core Update пошукового алгоритму Google, важливими будуть наступні чинники SEO оптимізації та просування.

  • Експертність (E-A-T) у профільній тематиці 
  • Популярність сайту серед користувачів, зокрема у соцмережах, трафік
  • Якісний, структурований, актуальний, цікавий та унікальний матеріал
  • Стабільна динаміка зовнішніх посилань
  • Відмінні показники Core Web Vitals, швидкість завантаження сайту
  • Зручна адаптація на мобільних пристроях
  • Впровадження мікророзмітки schema.org: краще розуміння сторінки роботами і розширені сніпети у пошуковій видачі.

Чинник авторитетності сайту E-A-T у Google

Абревіатура E-A-T розшифровується як експертність, авторитетність і достовірність. Термін взятий з рекомендацій Google для веб-майстрів та власників сайтів.

Пошукова система, на підставі оцінок асесорів і власних алгоритмів, оцінює якість всіх сторінок веб-сайту. Отже, необхідно спрямовувати свої зусилля на надання користувачам вичерпної інформації про компанію, джерела інформації для статей, підтвердження експертності автора матеріалу.

Час чарівного та безтурботного просування масою куплених на просторах інтернету зовнішніх посилань уже минув. Рішення на кшталт “ось куплю беклінки і сайт буде у топ” може стати контрпродуктивним. Хоча чимало сайтів, які просунулись у топ за допомогою таких стратегій досі отримують свій шматок ринку. Однак для нових і молодих сайтів така стратегія не спрацює. Для SEO тепер необхідна комплексна і постійна робота над сайтом, контентом, наданням користувачам цінної та цікавої інформації.

Основна мета полягає у тому, щоб користувач, зайшовши на ваш сайт, був упевнений, що ваша компанія є експертною у своїй галузі. Потрібно забезпечити, щоб у користувача не виникало сумнівів щодо повноти та достовірності даних. А перш за все, щоб інформація на сторінці відповідала сповна цілі його пошуку. Робота над підвищенням показника E-A-T робить вагомий внесок у просування сайту.

blank

Унікальний, експертний та корисний контент

Контент повинен зацікавити користувача (а також і пошукового робота), а потім задовольнити основну ціль – дати вичерпну інформацію, яка відповідає пошуковому запиту. Контент на сторінці повинен розкрити тему та гарантувати довіру до наданої інформації, підтвердити експертність.

Текст повинен вирішити проблему користувача, дати вичерпну відповідь на його пошук. Контент має містити конкретні дані, цифри, чіткі етапи, покрокові інструкції, структуровану інформацію, вичерпні описи, зображення та знімки екрану для детального пояснення.

У SEO значно краще спрацьовують довгі тексти, лонгріди, обсягом 1000 і більше слів. Пошуковик прагне бачити великі, розгорнуті та докладні статті. Такі матеріали завжди будуть затребувані. А отже, завдання копірайтера та СЕО-спеціаліста – влучно підібрати семантику та визначити цільову аудиторію. І завжди пам’ятайте, що ви пишете для людей, а не для роботів. Створюйте лише корисний контент, без зайвої води. Оптимізуйте текст за змістом, вживайте синоніми, слова-підказки з Гугл, популярні питання. Не соромтесь підгледіти ідеї в успішних конкурентів.

Форматування тексту і чітко розміщені акценти також важливі. У великих статтях обов’язково використовуйте форматування, логічно розділяйте контент на секції з підзаголовками, параграфи, а також додавайте списки та виділені слова. У цілях просування семантичне ядро ​​статті варто розширювати у бік низькочастотних ключових слів. Звісно, не забувайте про основи SEO оптимізації – використання цільових ключових фраз у заголовку Title, у мета-описі, у тексті.

blank

Зовнішня оптимізація – лінкбілдинг досі важливий

Зовнішні посилання як і раніше –  один з важливих факторів розкрутки сайту, але вони повинні бути якісними та органічними, або ж, принаймні, виглядати як органічні. Наявність посилань з низькоякісних ресурсів, зі спамних сайтів, наскрізні посилання з футера, або ж маси лінків із однаковим комерційним анкорним текстом, може не лише не допомогти, а й серйозно нашкодити просуванню веб-сайту. 

Розвивати посилальну масу сайту слід виважено та акуратно, “не передати куті меду”. Алгоритми пошукових систем стають розумнішими, тому практика “чорного” SEO щодо купівлі посилань на платформах може зіграти з вами злий жарт. У всякому разі потрібно аналізувати профіль беклінків сайту, стежити за динамікою та якістю доменів-донорів, та докладати зусиль для здобуття органічних зовнішніх посилань. А це можливо досягти за допомогою тій же експертності та фаховим матеріалам на вашому сайті.

Смартфон та ілюстрація швидкості сайту

Оптимізація і покращення швидкості сайту

Google вже анонсував прийдешній апдейт, який почне враховувати метрики Web Vitals, доступні для перегляду у Search Console. Багато власників сайтів та SEO-спеціалістів уже почали вживати заходів для покращення часу завантаження сторінок. Цей фактор SEO ще більше посилить свою роль для ранжування у пошуку.

Як і поточний, так і майбутні Core Updates пошукового алгоритму Гугл змінюють важливість чинників (вплив кожного з них на позицію сайту у результатах пошуку). Оновлення алгоритму можуть включати нові чинники у побудову формули. При цьому, більшість факторів зберігаються, але розвиваються у своєму аналізі. До старих факторів додаватимуться нові.

Швидкість завантаження сайту важлива не лише для технічного сайту, а для маркетингу та конверсії загалом. Не можна дозволити користувачеві піти із сайту геть лише через повільне завантаження сторінки.

Швидкість завантаження та юзабіліті сайту – це важливі чинники для користувача, про які досі часто забувають під час розробки веб-сайту та його просування. Після запровадження фактору Web Vitals повільні сайти будуть отримувати ще менше органічного трафіку. Отже, уже зараз спрямовуйте ваші зусилля на оптимізацію швидкості та показників Core Web Vitals. Будьте у максимальній готовності до оновлення алгоритму щодо швидкості.

Грудневий Core Update і майбутній травневий спрямовані на швидке завантаження сайтів і на покращення досвіду користувача. Ці фактори SEO оптимізації відіграватимуть щоразу більшу роль, оскільки Гугл ставить собі за ціль забезпечити досконалий досвід користувача після переходу з результатів свого пошуку на ваш сайт. Параметри швидкості завантаження сайту впливають на його ранжування у пошуку, а отже і на дохід компанії чи інтернет-магазину. Відтак, онлайн-бізнеси зрозуміють важливість інвестицій на поліпшення цих SEO-показників.

Голосовий пошук

Важливість мікророзмітки для SEO просування

Мікророзмітка не є фактором ранжування у результатах пошуку Гугл, але може допомогти вам покращити видачу та збільшити відсоток кліків. Завдяки тегам Schema.org ви можете вивести у відображення сайту в пошуку додаткову інформацію, зокрема зображення, телефон, відгуки, рейтинг, час, кроки для рецептів чи інструкцій, тощо. Ба більше, ви можете здобути позицію 0 над основними результатами пошуку завдяки оптимізації під блок швидких відповідей на часті питання та топ-новинам.

Оптимізація під блок швидких відповідей на часті питання, а також робота над покращенням сніпетів – важливий чинник для тих, хто прагне застосовувати сучасне SEO. Отримувати органічний трафік з пошуку стає дедалі складніше, тому оптимізація, націлена на підвищення CTR і позицію 0, стає елементом must-have.

Local SEO – оптимізація під локальний пошук

Це – ще один необхідний елемент для просування сайту. Останніми роками запити зі словами «поруч зі мною», «найближчий» зросли у кілька разів, і тенденція триває. Безумовно, власникам бізнесів, які пропонують послуги у конкретній локації та мають свій веб-сайт, варто приділити час локальній SEO оптимізації. Це обов’язкове завдання для тих, хто націлюється на чітко локалізовану та таргетовану цільову аудиторію. Більше на цю тему у наступній статті: SEO під локальний пошук у Гугл для середнього і малого бізнесу.

Звісно, веб-сайти повинні містити загальну мікророзмітку за типами Website, Webpage, Article, LocalBusiness, а також розмітку ціни та відгуків для сторінок товарів чи покрокової інструкції та інгредієнтів для сторінок рецептів.

Програміст пише код сайту

Перелічені вище складові SEO розкрутки сайту – лише частина роботи, яку необхідно виконати для виходу на першу сторінку Гугл. Вони, на нашу думку, стануть ключовими для успіху в інтернет-маркетингу у 2021 році. Утім, не забувайте про десятки інших факторів SEO та постійну роботу над контентом та розвитком авторитетності сайту. Звісно, всі заходи з просування сайту повинні супроводжуватися постійним вивченням даних аналітики, відстеження позицій по пріоритетних ключових словах, постійним вивченням та розширенням семантики.

Якщо ви хочете просувати сайт у Гугл самостійно, застосовуйте поради цієї статті, а також інших матеріалів блогу SEO Creative. Якщо ж у вас немає часу або всі зусилля досі не дали бажаних результатів – звертайтесь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору